Volatiliteit meten

Beursindexen traden

Indexen zijn uitermate geschikt voor actieve beleggers. Individuele aandelen selecteren op de beurs is nooit eenvoudig. Aandelen maken –bijvoorbeeld bij slechte resultaten of andere tegenslagen– ook grilligere sprongen. Onverwachte sprongen zijn te vermijden; zeker wanneer de belegger werkt met een hefboom zoals bij opties, futures, warrants, turbos, speeders of CFD. Beursindexen daarentegen zijn een gemiddelde van 30 of meer aandelen koersen. Ze maken dus minder grillige sprongen. Bovendien is het eenvoudiger voor de trader om een juiste opinie te vormen over de evolutie van een index dan over een individueel aandeel. Zelfs professionele beurs analisten slagen regelmatig de bal mis. Getuige Enron, Parmalat of LHSP.

 

De ene beursindex is de andere niet

Een belangrijk element is de volatiliteit. In trading baseert men zich vaak op deATR (Average True Range) om de volatiliteit te meten en te visualiseren. De ATR wordt net zoals een beursindex uitgedrukt in punten. De dag-ATR van de AEX index is momenteel 10,1 punten. Dit wil zeggen dat de AEX door de band in één dag evolueert in een range van een 10-tal punten (gemiddeld genomen over 20 dagen). Dit is een range van 2,5% (bereken als: ATR/index). Zeker niet niks!

De ATR is niet constant. Nu, medio 2008 is de dag-ATR dus 10,1 punten (2,5%). In januari 2007 was de ATR slechts 3,6 punten (0,7%). De AEX index van de Nederlandse beurs is dus momenteel zeer volatiel.

De ATR verschilt ook van tijdsinterval tot tijdsinterval. Traders die swing traden, dus posities innemen voor enkele dagen, werken met daggrafieken en dus de dag-ATR. Traders die daytrading doen werken, bijvoorbeeld, met uurgrafieken en houden dus rekening met de uur-ATR. Voor de AEX index is de uur-ATR momenteel ongeveer 1,5 punten oftewel 0,4%. Per uur beweegt de AEX index dus normaliter in een range van 1 à 2 punten.

 

Waarom is de ATR zo belangrijk?

Twee redenen. Ten eerste, traders zoeken volatiliteit. D.w.z. hoge ATRs. De trader moet dus de evolutie van ATR van de index die hij trade monitoren. Zit de index in een periode van hoge of lage volatiliteit? Indien de volatiliteit laag is, is het misschien een goed idee om te traden op een andere index. Ten tweede, is het van cruciaal belang de ATR te betrekken in het money management. Money management is het bepalen van trading parameters zoals grootte van de open posities, stops, objectieven, enz. Meer hierover in een andere sectie van deze beurs site.

Deze tabel is een interessante vergelijking van de dag-ATR van verschillende indexen. Nu en in het verleden.Observeer ... de ene index is de andere niet. Weet wat u trade!

  Medio 2006 ATR Medio 2008 ATR
CAC index 77 (1,6%) 106 (2,4%)
DAX index 98 (1,8%) 146 (2,3%)
AEX index 5,1 (0,9%) 10,1 (2,5%)
Dow index 129 (1,2%) 220 (1,9%)

 

Deze tabel vergelijkt de ATR van de AEX index in verschillende tijdseenheden.

  Medio 2008 ATR AEX index
1 Dag 10,1 (2,5%)
1 Uur 1,5 (0,4%)
10 Minuten 0,8 (0,2%)
1 Minuut 0,2 (0,05%)

 

Elk tijdsinterval heeft dus zijn doorsnee natuurlijke oscillatie. Traders houden hier rekening mee bij het bepalen van de stop voor een open positie. Zet de stop te dicht en de positie zal uitgestopt worden door de natuurlijke oscillatie. Traden op een tijdsinterval van 10 minuten met stops van 0,5 of 1 punt leidt tot teveel onnodig uitgestopte posities. Dit is een typische beginnersfout die gemakkelijk vermeden kan worden.