Short selling is cruciaal

Wat is short selling?

Hoera de beurs daalt!” is een uitspraak die men niet vaak hoort. Voor de actieve belegger is een mooie beursdaling even interessant als een stijging. Inspelen op de daling van een beursindex gaat d.m.v. short selling (short verkopen). Stel de AEX index noteert 450. De handelaar verkoopt 1 AEX future aan deze koers omdat hij denkt dat de Nederlandse beurs gaat dalen. De AEX daalt effectief met 2% en de handelaar koopt de AEX future terug aan 441. Een winst van 9 punten ofwel 1800 Euro.

Jammer genoeg concentreren vele actieve beleggers zich enkel op het meer instinctieve kopen en aan een hogere prijs verkopen. Short selling passen ze weinig of niet toe. Onterecht! Beleggers die short selling niet opnemen in hun arsenaal verspelen veel kansen.

Een voorbeeld

De onderstaande grafiek toont bijvoorbeeld de Nasdaq index voor het beursjaar 2004. Niet minder dan de helft van de tijd (27 weken van de 52) daalde de beurs. De belegger die enkel koopposities innam haalt een rendement dat aanzienlijk lager ligt dan de belegger die zowel koopposities innam als aan short selling deed.

 

Shortselling met CFD en futures

Futures en CFDs op indexen kunnen beide probleemloos short verkocht worden. Er zijn geen speciale regels. De vereiste margin op een short positie is dezelfde als voor een long positie. Het is van cruciaal belang dat de trader short selling regelmatig toepast. Short selling is geen alternatief of een nieuw idee. Short selling vloeit gewoon voort uit de logica dat bij het traden zowel bij beursstijgingen als -dalingen rendement kunnen genereren.