Indexen traden, met welke instrumenten?

Financiële produkten

Een beursindex traden kan met verschillende financiële instrumenten. De volgende mogelijkheden bieden zich aan:

  • real-time fondsen (ETF : exchange traded funds of trackers)
  • opties
  • warrants, speeders, turbos
  • futures
  • CFDs (contracts for differences)

Futures en CFD

Het meest geschikt voor het traden van een beursindex zoals CAC, DAX, AEX of S&P500 zijn de futures en de CFDs. Gezien hun belangrijkheid komen deze beide instrumenten aan bod in een individuele sectie van de website.

Trackers

Real-time fondsen -ook wel trackers genoemd- zijn misschien het meest eenvoudige instrument. Deze fondsen zijn een spiegel van de bekende beursindexen en evolueren in tandem. Ze noteren op de beurs. De belegger die meent dat een beursindex gaat stijgen koopt de tracker. Bekend zijn bijvoorbeeld de Lyxor CAC 40 tracker of de Nasdaq tracker (symbool QQQQ). De trackers hebben ook echter een groot aantal beperkingen die hen minder geschikt maken voor de actieve beurs belegger of trader. Ze kunnen niet altijd short verkocht worden. Ze zijn niet altijd beschikbaar met een hefboom. En de transactiekosten liggen door de band hoger dan die van andere financiële instrumenten.

Opties

Opties bieden als voordeel dat de trader met kleinere bedragen kan werken. Ook bepaalde spread combinaties zijn interessant om te werken met beursindexen. De optie is echter geen eenvoudig instrument. Het is een specialiteit op zich. Ze hebben bovendien het nadeel dat er een automatische erosie van de waarde is door het tijdsverloop. Ook de keuze van de juiste strike is niet altijd eenvoudig en vereist kennis van zaken.

Warrants, turbos en speeders

Deze instrumenten zijn verwant aan de opties. Ze worden uitgegeven door financiele instellingen die meteen ook de prijszetting doen op de beurs. Het feit dat de prijs afhankelijk is van de uitgever maken de warranten, turbos en speeders minder interessant voor de actieve belegger. Bij volatiele markten trekken de uitgevers de spreads open; dit verlegd het break-even punt voor de belegger (hoe kleiner de spread hoe beter). De spread dit de uitgevers quoteren zal ook evolueren in functie van hun netto positie. Dit maakt dat bij een sterke koersstijging de trader die een warrant gekocht heeft vaak veel minder winst maakt dan verwacht. Tenslotte is het ook niet zelden dat de uitgevers met momenten geen prijs quoteren. Dit is vanzelf-sprekend te gevaarlijk voor de actieve belegger of trader om een positie te hebben die met momenten niet verhandelbaar is.