Index trading met futures

Futures trading

Futures zijn uitermate geschikt voor actieve beleggers. De markt is volledig electronisch, 100% transparant en de volume’s zijn zeer hoog en dus de spreads zeer klein. Er zijn geen market makers, elke transactie wordt geregistreerd en professionelen en particulieren beschikken over dezelfde informatie. Het is de meest eerlijke en transparante markt waarop u kan handelen.

Futures zijn contracten die uitgeven worden door de futures beurzen. De meest gekende futures zijn die op de indexen zoals DAX, AEX of Dow Jones. Alle futures kunnen ook short verkocht worden.

Waarom zijn futures populair?

Eenvoudig. Eens de trader het concept begrepen heeft, kan hij met alle futures werken. Elke futures beurs werkt op dezelfde wijze.

Lage kost. Een aan- en verkoop op de DAX future kost ongeveer 6 Euro. Indien de DAX index stijgt van 6500 naar 6501 dan is dit een winst van 25 Euro voor de belegger. Een kleine beweging van +0,02% volstaat dus al om de kosten te dekken.

Kleine spread. Actieve beleggers hebben financiele instrumenten met kleine spread nodig. Futures op beursindexen hebben mee van de kleinste spreads die er bestaan.

Weinig slippage. Het volume op de futures is zéér hoog. Een stop, koop of verkoop, zal dus meestal uitgevoerd worden aan de stop trigger koers. Slippage is eerder zelden.

Grote keuze. Er bestaan futures op indexen, munten, goud, aardolie, enz. Er bestaan zelfs futures op individuele aandelen.

Weinig tijd? De meeste futures verhandelen tot 22.00 uur. De aandelenbeurzen sluiten om 17.30 uur. Met de futures kan men dus ’s avonds nog aan de slag. Door de waarde van de futures evolueren ze snel. 1 Punt erbij of eraf op de DAX bijvoorbeeld is 25 Euro. Met enkele punten in de juiste richting heeft men al een mooi resultaat. Tot 22.00 uur zijn er nog voldoende opportuniteiten om dit te realizeren.

Futures versus CFD

In vergelijking met de CFDs bieden futures geen 24u/24 notering. Futures contracten zijn ook groter dan de kleinere CFD contracten. De futures tradermoet dus over iets meer kapitaal beschikken dan de CFD trader.