Index trading met CFD

CFD trading

De CFD (certificates for differences) zijn zeer geschikt voor het verhandelen van beursindexen. Het zijn eenvoudige instrumenten voor elk begrijpbaar. Ze bieden een nuttige hefboom en kunnen short verkocht worden. In België zijn ze ook niet onderworpen aan de beurstaks van 0,17%.

Waarom zijn CFD populair?

Klein formaat. CFDs verschillen van broker tot broker. De spread (uitgedrukt in punten) en de waarde van een punt kunnen dus varieren. De meeste brokers bieden echter CFDs die kleiner zijn dan futures. Een gemakkelijk te begrijpen systeem is dat van WH SelfInvest waar 1 indexpunt een waarde heeft van 1 Euro. B.v. de CFD op de DAX index: de index noteert ongeveer 6500 punten. Men koopt 1 CFD. De index stijgt naar 6501. Men heeft 1 Euro gewonnen. Beginners kopen best een kleine positie, twee of drie CFDs, om te leren. Met het kleine formaat van de CFD is het risico dan beperkt. Stel de trader koopt 1 CFDs aan 6500 en de markt keldert met 2%. Het verlies, ondanks deze grote daling, is dan beperkt tot 130 Euro.

Kleine rekening. Door het klein formaat van de CFDs en de vaak beperkte marge die door de brokers gevraagd wordt, kan men met een beperkte inleg van rond de 2500 Euro reeds aan de slag. Maar ... nooit teveel hefboom (margin) gebruiken. Het is de trader die zelf bepaalt welke hefboom hij opzet. De CFD op de DAX index is 6500 Euro (1 punt is 1 Euro). De belegger met 6500 op de rekening die 1 CFD koopt gebruikt dus géén hefboom. De belegger die 2 CFDs koopt heeft dan een hefboom van 2 op 1. Voor swing trading –posities van enkele dagen– is dit al genoeg. Het is dus véél beter iets meer op de rekening te zetten dan te werken met een grote hefboom.

Geen optioneel karakter. In tegenstelling tot opties of warrants is er geen erosie van de waarde door het verloop van tijd. Men moet zich ook niet bekommeren om de juiste keuze van de strike (uitoefenprijs). Een CFD op een cash index kan onbeperkt in positie gehouden worden.

24u/24 Verhandelbaar. Sommige CFD brokers quoteren doorlopend –dus zelfs wanneer de beurzen gesloten zijn– prijzen voor index CFDs. Dit heeft twee grote voordelen. Ten eerste kan men een positie innemen op een Europese index na de sluiting van de Amerikaanse beurs. De trader moet dus niet wachten tot de volgende morgen. Ten tweede, en misschien nog belangrijker, is het feit dat de trader, op voorwaarde dat hij een stop order heeft ingelegd, niet meer het risico loopt van een “gap” opening. Een negatieve “gap” opening is een opening ver onder de sluitingskoers van gisteren. Dit is niet zeldzaam en leidt tot een onmiddellijk verlies op open posities. Met een CFD die 24u/24 quoteert wordt de positie ’s nacht al gesloten en is de trader niet onderworpen aan de “gap” opening.

Grote keuze. Er bestaan CFDs op bijna alle belangrijke beursindexen. Zo kan men met CFDs bijvoorbeeld ook werken op Aziatische indexen zoals China, Indië, Hong Kong of Korea.

Long én short. Elk CFD kan zowel gekocht worden als short verkocht worden. De belegger kan dus inspelen op beursstijgingen en beursdalingen.

In vergelijking met futures zijn de CFD transactiekosten iets hoger. De spreads op futures zijn ook altijd kleiner. De futures worden uitgegeven door de futures beurzen en zijn overal identiek. De CFDs worden aangemaakt door brokers en de parameters kunnen onderling verschillen.

Hoe het CFD aanbod van brokers vergelijken?De transactiekost bestaat uit een commissie –niet alle brokers hanteren een commissie voor CFDs– én, belangrijk, de spread (het verschil tussen de bied en de laatkoers). De spread wordt uitgedrukt in indexpunten. Om een juiste vergelijking te maken moet de belegger dus de monetaire waarde van een punt kennen.

CFD op CAC 40 index Broker A Broker B
Commissie per order (Euro) 3 0
Spread (punt) 1 3
Waarde spread (Euro) 1 2
Totaal koop en verkoop van 5 CFDs € 11 € 30

 

De berekening gaat als volgt : (2 orders x € 3) + (5 CFDs x 1 punt x € 1) = € 11. Of voor Broker B : (2 orders x € 0) + (5 CFDs x 3 punten x € 2) = € 30.

Dus alhoewel Broker B geen commissie aanrekent, is CFD trading via deze broker véél duurder!

Bij de keuze van uw CFD broker kijk dus altijd goed naar de grootte van de spread (punten) en de waarde in Euro van de punten.