De trend van de week

Traden en trend

“The trend is your friend” is één van de meest afgezaagde beurs one-liners. Het is ook één van de meest belangrijke! Met de wind meezeilen gaat immers veel sneller dan tegen de wind in.

Voor de trader is het belangrijk een opinie te hebben hoe de beurs gaat evolueren op week-, dag- en eventueel uurbasis. Dit wil niet zeggen dat zijn opinie altijd juist is maar het is belangrijk een opinie te hebben. Werken op basis van een goed gefundeerde opinie geeft zelfvertrouwen en maakt het futures en CFD traders gemakkelijker.

De trend bepalen

Technische analyse is geen exacte wetenschap. Er is dus niet één juiste aanpak om de trend te bepalen. Eén manier die wel smaakt bij traders is de “sentiment” aanpak van broker WH SelfInvest.

Deze broker gaat er vanuit dat beurskoersen het resultaat zijn van al de verschillende opinies van alle partijen die actief zijn op de beurs. Ze trachten dus d.m.v. cijfers en statistieken het “sentiment” van de beleggers te lezen. De conclusie is niet altijd correct maar toch vaak genoeg om er waarde aan te hechten.

Dit zijn de cijfers en statistieken waarop deze broker zich ’s maandags baseert. Interessant is dat er weinig technische analyse aan te pas komt.

  1. De CBOE VIX index. Deze barometer gepubliceerd door de CBOE is een indicator van de volatiliteit en wordt gebruikt als maatstaf voor het de ongerustheid van beleggers. Een hoge VIX index is een voorbode van een beursdaling.
  2. De put/call ratio. Deze ratio toont de verhouding tussen open call opties en open put opties. Put opties dienen om in te spelen op een beursdaling. Wanneer het aantal open put opties proportioneel toeneemt is dit een negatief signaal.
  3. De advance-decline lijnen. Deze meten de verhouding stijgende versus dalende aandelen. De advance-decline lijn op 200 dagen wordt veel gebruikt door professionelen als beursbarometer.
  4. De 52 weken hoog/laag ratio. Deze ratio zet het aantal aandelen die op hun hoogste koers sinds 52 weken zitten, tegen het aantal aandelen dat op hun laagste koers sinds 52 weken zitten.
  5. De analisten aanbevelingen. Dit zijn grafieken van de evolutie van het percentage koop en verkoop aanbevelingen die door de professionele analisten gepubliceerd worden.
  6. De Nova-Ursa ratio. Dit zijn respectievelijk een bullish fonds en een gespiegeld bearish fonds. Er wordt gekeken naar de geldstromen in en uit deze fondsen om de het sentiment van de beleggers te meten.
  7. De supertrend indicator. Deze door een Franse trader ontworpen indicator heeft als voordeel dat hij relatief snel trend wijzigingen oppikt. Dit het enige technische analyse element dat gebruikt wordt bij het bepalen van de trend.