De trend van de dag

De trend van de beurs

De trend bepalen aan het begin van de dag is geen exacte wetenschap. Er zijn verschillende technische analyse elementen waarop de trader zich kan baseren. Het beste is deze elementen te combineren. Ook is het belangrijk in trading dat men voldoende flexibel is om overstag te gaan in de loop van de dag. De intraday trend kan immers veranderen ten gevolge van economische cijfers of andere evenementen.

De trend bepalen

Het bepalen van de dag trend kan gebeuren aan de hand van de volgende elementen:

  1. De 24h/24 CFD koersen. Sommige brokers quoteren 24h/24 koersen voor CFDs op beursindexen, zelfs wanneer de onderliggende beurzen gesloten zijn. B.v. de CFD op de AEX index van broker WH SelfInvest noteert doorlopend. Aan het begin van de morgen is het dan ook heel interessant te kijken naar hoe deze koersen gedurende de nacht evolueerden. Ze geven vaak aan hoe de beurs in de loop van de dag versneld zal evolueren. Deze grafiek toont het 24h/24 koersverloop van de CAC 40 index. De geleidelijke daling gedurende de nacht zet zich na de beursopening versneld voort.     
  2. De marktstructuur punten (market structure points). Er zijn MS Laag (bullish) en MS Hoog (bearish) punten. Deze daggrafiek is een voorbeeld van een MSL punt. Een MSL punt is vaak de voorbode voor een positieve dag. Een MSL punt bestaat uit drie kaarsen. De low van de tweede kaars moet lager zijn dan de low van de eerste en de low van de derde moet hoger zijn dan de low van de tweede.     

De bovenstaande (en andere) elementen geven niet altijd een duidelijk antwoord op de “wat zal de trend zijn” vraag. De trader die geen opinie heeft over de trend ... blijft gewoon aan de zijkant staan. Geduldig wachten tot alles duidelijk op een rijtje staat is één van de grootste kwaliteiten van de actieve belegger.